Bjerge

Verdens længste bjergkæder

Bjerge kan blive dannet på forskellige måder. Det kan ske via vulkansk aktivitet, forskydninger af jordskorpen eller ved borterodering af bjerge der ligger nært. Når man måler højden på bjerge, så bliver det målt fra havets overflade (dette kaldes den absolutte højde), ellers måler man mellem bjergets højeste punkt og dets basispunkt. Klimaet på et bjerg er meget varierende, alt efter hvor på bjerget man befinder sig. Jo længere op ad bjerget man kommer, jo koldere bliver klimaet. Man siger at temperaturen falder med omkring 1 grad for hver 200 meter man kommer op ad bjerget. Det er også på baggrund af dette klima, at bjerge har sne på toppen, også selvom de befinder sig i tropiske og varme områder.

 

De højeste bjerge i verden er at finde i Nepal, Kina og Indien som en del af bjergene i Himalaya. Verdens højeste bjerg er Mount Everest og det er 8.848 meter højt, og verdens 2. højeste bjerg er 8.611 meter højt. Man finder i alt 14 bjerge på verdensplan der er over 8.000 km høje. Man kan let lave en planlagt jordomrejse hvor man besøger de største og længste bjergkæder i verden, dette kunne være en utrolig spændende oplevelse og give minder for livet. Nedenfor ses en liste over de 5 længste bjergkæder i verden.

 

  • Andesbjergene

Denne bjergkæde er placeret langs Sydamerikas vestkyst ud mod Stillehavet. Andesbjergene er ca. 7.000 km lang, måler 160 km i bredden og har en gennemsnitshøjde på knap 4.000 meter. Det højeste bjerg man finder i Andesbjergene er Aconcagua og dette bjerg ligger i Argentina. De bjerg som kæden består af, er foldebjerge og vulkaner.

 

  • Rocky Mountains

En meget kendt bjergkæde som mange turister ønsker at besøge, er Rocky Mountains i Nordamerika. Kæden løber fra den sydlige del af New Mexico gennem hele USA, op gennem Canada og helt på til British Columbia. Kædens højeste punkt kaldes for Mount Elbert, er 4.339 meter højt og ligger i Colorado. Det er også her den velkendte nationalpark Rocky Mountains ligger, som blev startet i 1915. Man mener at Rocky Mountains blev dannet for et sted mellem 55 -80 millioner år siden. Det præcise tal er ikke til at måle.

 

  • Great Dividing Range

Bjergkæden ligger i den østlige del af Australien og har en længde på op til 3.600 km. Kædens højeste punkt hedder Mount Kosciuszko og måler 2.230 meter i højden.

 

  • Transantarctic Mountains

Som navnet også lidt antyder, så ligger denne bjergkæde på Antarktis. Kæden strækker sig helt fra Kap Adare til Coats Land, hvor begge er områder som mange ikke kender til, da det er i en lidt ukendt del af verden. Man siger at denne bjergkæde er delt op i en østlig del og en vestlig del, og tilsammen har den en længde på 3.500 km. Den højeste del af bjergkæden er 4.518 meter høj og kaldes for Mount Kirkpatrick.

 

  • Uralbjergene

Dette er en russisk bjergkæde der er 2.500 km lang og ligger i den vestlige del af Rusland. Bjergkæden er en af verdens ældste kæder og den har en alder ml. 250-300 millioner år. Bjergene er meget specielle og man kan finde forekomster af både guld, platin, malm, jern, sølv og meget andet.