Ørken

Verdens mest ekstravagante ørkener

Ørkener, de varmeste steder på jorden – det er ofte det mange tænker på, når man snakker om verdens forskellige ørkener, men det er ikke helt korrekt. Der er forskel på hvor varme ørkenerne er, og mange ørkener er faktisk også kolde. Ørkener er noget helt specielt, og mange rejser til lande udelukkende for at prøve at besøge en ørken. Mange ture er specielt planlagte til at besøge forskellige ørkener i dele af verden. Man kan f.eks. tage på højskole i udlandet hvor man kan besøge ørkener og lærer om biologien, økosystemerne og alt andet der ligger til grund for disse. For at kunne blive betegnet som en ørken skal der være begrænset mængde planter og der skal falde meget lidt nedbør. Hvis du gerne vil vide mere om verdens mest ekstravagante ørkener, så følg med på listen nedenfor.

 

Sydamerika – Atacama ørkenen

Langs kysten i Peru og Chile langs Andes ligger det sted der er kendt som verdens tørreste sted. Denne ørken er så tør, at mange steder slet ikke har fået en dråbe vand i hele ørkenens levetid. At ørkenen ikke har fået vand, gør dog ikke, at der er helt tomt for liv. Fordi den ligger så tæt på kysten, så er den koldere end mange andre ørkener og derfor er der også mennesker der bor der.

 

Afrika – Sahara ørkenen

Knap 3,6 millioner kvadratmeter – så stor er Sahara ørkenen. Dette er den tredjestørste ørken i hele verden og det er tilmed også den varmeste. Når man tænker på Sahara, så er det ofte de store bølgede klitter med sand man får i tankerne. Men største delen af Sahara ørkenen er stenbelagt. Der er kun meget få steder med små græspletter, ellers består resten af ørkenen af sand og sten.

 

Indien/ Parkistan – Thar ørkenen

Thar ørkenen ligger i den nordvestlige del af Indien op til Pakistan. Det er denne ørken der har den største befolkning af alle ørkener i verden. Udsigten over landskabet er af store klitter, lange tørre sletter og spredte saltsøer. Der lever flere forskellige dyr i Thar ørkenen og man vil både finde fugle, firben, slanger og gazeller hvis man er heldig.

 

Nevada/Californien – Mojave ørkenen

Denne ørken dækker store dele af den sydøstlige del af Californien og den sydlige del af Nevada. Man kan identificere denne ørken med de spektakulære træer, Joshua træer, der findes mange steder i dette område. Den velkendte Death Valley er 86 meter under havets overflade og ligger i Mojave ørkenen. Mange små byer ligger i denne ørken og mange turister rejser her til for at opleve klimaet.

 

Antarktis – Antarktis Ørken

Et sted man slet ikke forbinder med en ørken, er Antarktis. Grunden til at Antarktis Ørken kan betegnes som en ørken er, at der ikke er særlig meget nedbør. Den eneste bevoksning man vil finde på Antarktis, er mos og alger, alt andet vil ikke kunne lever her. Der lever dog hvaler, sæler og pingviner ude i havet som også benytter Antarktis som dele af deres levesteder.